Case study – het verhaal van MARLIES

Van fysiek naar digitaal product

Een succesvolle zaak met een prachtige omzet, maar zonder de vrijheid om even op de pauzeknop te drukken en tijd te nemen voor jezelf. Het is de harde realiteit van heel wat ondernemers. Loskomen van het uurtje-factuurtje is wat hen drijft om voluit te gaan voor een online product. Zo ook Marlies Fleurbaey. Ze bewandelt een hobbelig pad en neemt af en toe een zijweg, maar haar doel laat ze nooit los.

Na haar studies begon Marlies Fleurbaey van Moonsoul meteen als fotografe en opende ze haar winkel op de Lippenslaan in Knokke. 20 jaar lang werkte ze ongelooflijk hard in haar eigen zaak. Helaas mondde de combinatie van haar bedrijf en haar gezin uit in een burn-out. En zo werd haar verlangen om te journalen opnieuw aangewakkerd. Daar en op dat moment plantte Marlies de eerste zaadjes voor Moonsoul.

De missie van Marlies en Moonsoul is megahelder: jou laten journalen zodat je meer vrijheid, tijd en happy vibes voor jezelf kan creëren. Want journalen heeft een bijzonder effect. Dat ondervond ze zelf tijdens haar burn-out, maar ook nu nog.
“Ik journal dagelijks en merk het verschil”, vertelt Marlies. “Daarom wil ik ook anderen laten proeven van wat journalen voor hen kan betekenen.”
Hoe het avontuur van Moonsoul begon? Tijdens haar burn-out sloot Marlies haar winkel en stopte ze als fotografe. Omdat ze de drang voelde om te journalen, ging ze – zonder succes – op zoek naar een journal die aan al haar wensen voldeed. Dan maar zelf een maken. Op haar persoonlijke Instagramprofiel deelde ze er af en toe over en de reacties waren lovend.
Regelmatig kreeg ik de vraag of ik mijn journal ook verkocht”, gaat Marlies verder. “Toen dacht ik: waarom niet? Zalig vond ik het om die journals te creëren. Een creatief proces, want ik maakte ze allemaal met de hand. Er kroop gigantisch veel tijd in en voor ik het wist hing ik opnieuw vast aan dat uurtje-factuurtje waar ik nog maar pas aan was ontsnapt.”

Van de ene valkuil in de andere

Zo wilde Marlies niet langer doorgaan. Een mindsetshift drong zich op, zowel bij haar als bij haar man. Als zelfstandige tuinarchitect werkt ook hij volgens het uurtje-factuurtjeprincipe. En hun zoon wist niet beter dan dat mama en papa ontzettend hard werkten. Tijd voor verandering. 
Marlies: “Door mijn burn-out ben ik gaan inzien dat ik me echt niet schuldig hoef te voelen als ik een dag vrij neem. Het is oké om eens niets te doen en de telefoon uit te schakelen. Onze zoon merkt het verschil en vindt het geweldig dat mama ook écht de tijd voor hem neemt.”

De juiste mindset was er al, nu nog een manier vinden om een semipassief inkomen te genereren. Haar journals zijn fantastisch mooi, maar erg arbeidsintensief. Marlies besefte dat ze het online moest proberen. Niet evident als de juiste technische kennis ontbreekt. Nooit eerder maakte ze een website, weggever of e-mailfunnel. En toen kwam Maxine Stevens op haar pad. Of beter: opnieuw op haar pad. Want Marlies volgde Maxine al langer op sociale media, niet het profiel van de OPA, wel haar profiel als fotografe. 
“Maxines reis naar online ondernemen volgde ik vanop een afstand”, aldus Marlies. “Toch was ze even van mijn radar verdwenen, tot dat ene weekend in september 2022. Net op het moment dat ik zelf naar een online oplossing zocht. Ik twijfelde niet en drukte meteen op de koopknop. En ik had geluk, want niet veel later won ik mijn inschrijving voor de Online Product Academy terug. Al had ik met plezier gewoon betaald, want de OPA is elke euro waard.

Genoeg van dat schuldgevoel

“Dankzij de Online Product Academy heb ik nu de technische kennis op zak die nodig is om mijn digitale producten te creëren en te verkopen. Shopify en e-mailmarketing hebben geen geheimen meer voor mij.”

Marlies Fleurbaey

Het was een slimme zet om het traject eerst te verkopen en daarna pas te ontwikkelen. Maar doordat ze fulltime bezig was met het creëren van de cursus en verder geen inkomsten meer had, zocht ze een andere oplossing.
“Ik besloot om tijdelijk in loondienst te gaan werken en werd pakketbezorger”, vertelt Marlies. “Het was een mooie gelegenheid om opnieuw rust te krijgen in mijn hoofd en om onderweg cursussen en podcasts te beluisteren. Zo kon ik alles aanpakken waarop ik eerder vastliep. En het werkte, want achter het stuur bedacht ik 4 nieuwe journalbundels – mijn gloednieuwe online product.”

De reacties van de cursisten spreken boekdelen

Digitale producten als redder in nood?

En toen ging het snel. Nog geen half jaar later lanceerde Marlies haar eigen Feelgood Journalen-cursus. Een uitgebreid traject dat vrouwen helpt om hun inner sparkle terug te vinden. Een succes, want meteen in de 1ste week schreven maar liefst 15 deelnemers zich in.

De Feelgood Journalen-cursus was meteen een succes

Marlies: “Alle dames zijn supertevreden over de cursus. Dagelijks krijg ik berichten over hoe die hun leven veranderde. Toch liep het niet helemaal zoals ik hoopte. De cursus bestaat uit 10 modules met in totaal 48 video’s en wekelijkse livesessies. Massa’s tijd spendeerde ik aan het opnemen van de video’s en het uitwerken van de cursus. Gevolg: ik had geen ruimte voor strategie en marketing, waardoor ik in die eerste maanden geen enkele cursus meer verkocht.”

“Mijn ultieme doel is een vrij leven. Voor mezelf, maar vooral om mijn zoon te tonen dat hij het leven kan leiden dat hij zelf wil.”

Marlies Fleurbaey

Nieuwe lancering – eenvoud siert

Alleen maar lof over de positieve vibes van Marlies

Yes, ze had het gevonden: een eenvoudig online product. Ze zou haar fysieke journal omzetten naar printables, aangevuld met een digitaal werkboek boordevol extra informatie en tips. In haar eerste bundel focust Marlies op ochtendintenties, avondreflecties en affirmaties. Ze voegde er ook enkele instructievideo’s aan toe, zodat je haar positieve vibe tot thuis voelt. Een absolute meerwaarde volgens de cursisten van de Feelgood Journalen-cursus.

Marlies: “De lancering staat volgende maand op de planning. Heel benieuwd hoe dat loopt. Al ben ik ervan overtuigd dat de interesse er is. Voor mijn volgers op Instagram komt deze bundel niet uit de lucht vallen. Al maanden tease ik hen door te praten over ochtendintenties en avondreflecties. Slaat de bundel aan, dan volgen er nog meer.”
Intussen gelooft Marlies enorm in de voordelen van een eenvoudig digitaal product. Het geeft haar de kans om meer in harmonie te ondernemen en een balans te vinden tussen werk en gezin. De prijs van een simpel online product ligt immers lager, waardoor klanten makkelijker aankopen. Bovendien vraagt de ontwikkeling ervan minder werk, zodat ze de ruimte heeft om meer te focussen op marketing

Marlies: “Straf dat ik dat toch weer zelf moest ondervinden. Al typeert dat me wel. Ik ben redelijk eigenzinnig en doe de dingen altijd op m’n eigen manier. Maxine had mij en alle andere OPA-deelnemers nochtans gewaarschuwd in een van de eerste livesessies: begin niet meteen met een cursus, maar wel met een simpel product. Waarom ik dan toch direct een cursus lanceerde? Geen idee. I learn things the hard way.” 🤣

Heb je net als Marlies een succesvol fysiek product in handen dat je wil omzetten naar een digitaal product? Dan is de OPA the place to be.